Történet

A korabeli megyei sajtó szerint az első atlétikai Balaton Bajnokságot 1958-ban rendezték meg Balatonfűzfőn, a röplabda után másodikként. A következő év, 1959 kimaradt, majd ezután már minden évben lebonyolításra került a megye legnagyobb atlétikai versenye.

Kezdetben mindig Balatonfűzfő adott otthont az atléták e nagy találkozójának, később pedig Keszthely is házigazdájává vált egy-egy versenynek. A balatonfűzfői és keszthelyi salakos pályák állapotának romlása miatt aztán Veszprém is csatlakozott a helyszínek közé, mivel ők rendelkeztek a legjobb salakos pályával.

Az atléták körében akkoriban az a mondás járta jó ideig, ha Balaton Bajnokság, akkor biztosan eső lesz. Volt olyan Keszthelyen megrendezett verseny, amikor az első napot a városi strand mellett lévő pályán kezdték el, aztán a nagy zivatar miatt használhatatlanná vált salak miatt az egyetem kollégiumának pályáján fejeződött be. A műanyag pálya elkészültével viszont már nem lehetett kérdéses, hogy a verseny állandó helyszíne a királynék városa lesz.

A házigazda mellett a versenyek időtartama is változott. Kezdetben egy nap bonyolították le a viadalt, majd később két napon keresztül rendezték meg az atlétika majd minden számát. A szakosztályok és a versenyzők körében népszerűvé vált a Balaton Bajnokság a magyar tenger közelsége miatt.

A Balaton Bajnoksággal együtt többször került megrendezésre az országos utánpótlás bajnokság is. Ekkor természetesen nagyobb mezőny részvételével, de a Balaton Bajnokság az indulói létszámot tekintve az országos bajnokságok kivételével a legnagyobb létszámú verseny Magyarországon. Az utóbbi 10 évben a verseny mindig valami nagyobb verseny nevezési határidejének végén került megrendezésre, a Magyar Atlétikai Szövetséggel egyeztetve. Ez annyit jelentett, hogy a magyar és az itt versenyző külföldi atlétáknak ezen a versenyen lehetett utoljára nevezési szintet teljesíteni a világversenyekre, így akár az olimpiára is.

A hazai élmezőny mellett Veszprém megye atlétái számára is fontos ez a rangos verseny. Eredményesség szempontjából a veszprémi atléták rendszeresen az egyesületek közötti összesített pontversenyben dobogós helyen végeznek, valamint utánpótlás-nevelés terén az ország kiemelkedő klubja a VEDAC.

Bár az atlétika népszerűsége az európai trendekhez hasonlóan csökkent az elmúlt években, a szervezők töretlenül dolgoznak a Balaton Bajnokság és a sportág fejlesztésén, népszerűsítésén. A 2014-es verseny során olyan nemzetközi szinten is újdonságnak számító eszközt vetettek be, mint a Google Glass okosszemüveg, melynek segítségével a versenyzők bőrébe bújva láthatóak felvételek. A következő évben pedig további újításokra lehet számítani…

Az alábbi linkeken az utóbbi évek összefoglalói olvashatóak:

55. Balaton Bajnokság 2013

54. Balaton Bajnokság 2012

53. Balaton Bajnokság 2011

52. Balaton Bajnokság 2010

Élő

Hírlevél